De Ondernemer: Nia Nijmegen

Door vrouwen, voor vrouwen. Samenkomen en creatief bezig zijn

Niet eindeloos scrollen en likes uitdelen maar écht connecten. Bij Nia Nijmegen komen vrouwen van alle leeftijden samen terwijl ze creatief bezig zijn. “Er is behoefte aan verandering”, zegt mede-oprichter Boya Schevers. “Momenten voor onszelf en elkaar verdienen meer prioriteit”

Wendy van Dijk en Fashionchick
Wat doet communicatieduizendpoot Boya Schevers (25) niet? Van strategische sessies, online marketing en creatief advies verzorgen tot fotograferen, columns schrijven en events organiseren. Boya studeerde in 2021 aan de HAN af als communicatiespecialist. Tijdens haar studie werkte ze al parttime voor het platform van Wendy van Dijk. En als zzp’er voor de redactie van Fashionchick en socialmediabureau The Social Taste. “Ik leerde, ook van mijn stageplaatsen, ontzettend veel die periode. Maar mijn leven bestond alleen nog maar uit werk. Na mijn afstuderen hielp een businesscoach mij om structuur aan te brengen in mijn opdrachten. Meer efficiëntie zou meer geld opbrengen. Terwijl ik eigenlijk dacht: help, ik wil dit niet!

Werkweken van 60 uur
“Ik zie veel social accounts dezelfde strategie volgen. Wat die coach mij ook aanraadde,” vertelt Boya. Denk aan lokkers als gratis dingen weggeven of meedoen met viral trends. Waar je in korte tijd veel volgers mee kunt genereren. “Het resultaat is vaak dat je massa gaat draaien en misschien dingen doet waar je niet achterstaat. Voor je het weet werk je 60 uur per week aan iets wat eigenlijk niet bij je past. Die kant ging ik op.”
Om het tij te keren volgde Boya een persoonlijk traject bij SheFlore. Dit bedrijf is opgericht door model en YouTuber Jessie-Jazz Vuijk en ondersteunt vrouwen in persoonlijke en spirituele ontwikkeling. “Ik leerde de focus op mezelf te houden. De druk om te presteren verdween.”

Reis door Azië veranderde alles

Een reis door Azië met haar verloofde veranderde naar eigen zeggen helemaal alles. “In Java zag ik hoe anders mensen leven. Zonder haast, met meer waardering voor kleine dingen en meer tijd voor elkaar. Meer tijd voor alles, eigenlijk. In de westerse wereld ligt er veel druk op het zo snel mogelijk behalen van succes, het kopen van een – liefst groot- huis en het stichten van een gezin. Vooral veel werken en met z’n allen toeleven naar de vakantie. Worden we daar gelukkig van? Ik denk het niet. Het inspireerde mij om meer te genieten van kleine dingen en meer offline te zijn.” Die mindset nam Boya mee naar Nederland. Waar ze de tijd nam om stil te staan bij wat ze wilde. “Een werkweek waarin ik rustig thuis kan opstarten en ongestoord naar de markt kan gaan. Met uitsluitend opdrachten die me aanspreken.”

Helemaal klaar met eindeloos scrollen
Nia Nijmegen is het resultaat van die zelfontplooiing. “Ik fotografeer al een tijd voor koffiebar Down Town in Nijmegen. Vaak blijf ik even hangen. Ik had een klik met de bedrijfsleidster, Pleun. Omdat ik klaar was met het eindeloos scrollen op mijn smartphone ’s avonds, vroeg ik haar: ‘Wat doe jij dan in de avond?’. Pleun bleek ’s avonds te schilderen, haken en knutselen. Het was een eyeopener. Waarom deed ik dit niet? We besloten ervoor samen te komen. Zo ontstond het idee dat meer vrouwen in de omgeving behoefte voelen om bewuster met hun tijd om te gaan.”

Vrouwen bij elkaar brengen
Nia betekent ‘intentie’ in Swahili. De intentie om samen te komen en in het moment te zijn, legt Boya uit. “We willen laten zien hoe het voelt om even volledig offline te gaan en elkaar echt weer te ontmoeten. Ongedwongen, terwijl je creatief aan de slag gaat.” Het duo liet een website bouwen, koos een locatie en activiteit. De kaartjes voor een yogasessie met picknick bij Kiemkracht in Malden waren binnen no-time uitverkocht. “We kregen ook veel reacties van vrouwen die een workshop wilden aanbieden.” Inmiddels zijn er op verschillende locaties negen uitverkochte edities verzorgd voor in totaal 150 vrouwen.

Wijnglazen decoreren
Ze komen voor elkaar. En om ongedwongen magneetjes te kleien, te haken, schilderen, boetseren of tote bags, gingerbread houses en wijnglazen te decoreren. Alleen komen is helemaal geen punt. Liever zelfs. “Bij binnenkomst vertellen we ons persoonlijke verhaal en het doel van Nia. Als we merken dat iemand het spannend vindt, maken we even een praatje. Of helpen we met voorstellen. Bij het volgende event leggen we ook vrijblijvend vragenkaartjes op tafel om een gesprek op gang te brengen.”

Nia-proof avonden
De meeste vrouwen die zich aanmelden zijn tussen de 25 en 30 jaar. Maar vrouwen van alle leeftijden zijn welkom. “De variatie is juist leuk voor de dynamiek. Inmiddels is er een splitsing van Nia Café en Nia Friends. Met ‘Friends’ gaan we naar Nia-proof locaties of komt er een expert voor extern verzorgde workshops.” Wat Pleun en Boya met Nia-proof bedoelen? “Wij zorgen ervoor dat het een fijne, warme plek is. Met mooie bloemen en allerlei lekkers op tafel. Pleun is een meester in mooie cakejes maken. Onze generatie is sterk in dingen mooi presenteren.”

Een permanent creatief café
De ondernemers dromen van een eigen locatie. “We werken er, naast ons huidige werk, hard aan om van NIA een begrip te maken. Om de basis te leggen voor een eigen plek in de toekomst. Een permanent creatief café. Waar je met een lekker taartje aan de slag kunt met kratten vol materiaal. Niet per se voor de activiteit maar vooral om even af te schakelen van ons drukke bestaan. Waar je met elkaar óf in je eigen wereldje kunt zijn.”

Tegenbeweging van hoe we tegenwoordig leven
Wat de Nia-avonden nu al zo succesvol maakt, denkt Boya? “Een hobby hebben is fijn, en toch komen we er nauwelijks aan toe. Het is eigenlijk heel simpel en voor de hand liggend. En tegelijkertijd is het een tegenbeweging van hoe we tegenwoordig leven. Er is behoefte aan verandering. Ik denk dat we een moment voor onszelf meer moeten prioriteren. Van een avond Netflix of een nieuw kledingstuk shoppen laden we niet op. Ik begrijp het wel, na een lange dag. Maar als ik zelf dan toch kies voor een avond schilderen kom ik veel meer tot rust. En dan nog met andere vrouwen om me heen? Dat is – op z’n Nijmeegs- gewoon kei gezellig.”

Meer informatie is te vinden op de website van Nia.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *