Van verplichting naar beleving: 6 tips om koken leuk te maken

Voor veel uitwonende studenten voelt koken vooral als een ‘moetje’. Tijd, zin en vooral motivatie ontbreekt. Communicatiestudenten Fem Derks en Fleur Bevers deden er voor hun opleiding onderzoek naar en geven tips voor meer plezier in de keuken.   

Ongezond en duur eten

Waarom eten veel van onze op kamers wonende vrienden zo ongezond en duur, vragen Fem en Fleur zich af. Meestal schuiven ze aan in hun ouderlijk huis of koken daar zelf, met gezonde en verse producten. Een groot verschil met de dagelijkse praktijk van hun vrienden, die nauwelijks zelf koken. Zo ontstond het idee voor onderzoek.   

Enquête: koken is saai, zinloos en ongezellig

Een recente enquête onder uitwonende studenten laat een bekend beeld zien, vertellen Fem en Fleur: “Gebrek aan tijd, weinig inspiratie, en vooral: koken in je eentje is gewoon niet leuk. Diepte-interviews bevestigen het: veel studenten vinden koken saai, zinloos of ongezellig. ‘Voor mezelf koken voelt gewoon als verspilde moeite’, zei een student.” 

Sociaal aspect ontbreekt

Hun onderzoek laat duidelijk zien dat vooral het sociale aspect van koken ontbreekt. “Dat het gemak van bestellen aantrekkelijk is, begrijpen we. Maar onder die snelle keuze zit vaak een gebrek aan motivatie. Koken wordt gezien als iets wat je alleen moet doen, en juist dat maakt het minder leuk.”

Fem (links) en Fleur overleggen wat ze gaan koken (eigen foto)


Sfeer en gezelligheid belangrijker

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, ondervonden Fem en Fleur. “Veel studenten geven óók aan dat ze koken best leuk vinden – maar dan wel samen, of als het gepaard gaat met sfeer en gezelligheid. De drempel is dus niet het koken zelf, maar het hoe en met wie. Daar ligt wat ons betreft de sleutel: maak van koken een beleving in plaats van een verplichting. We hebben daarom ons onderzoek afgerond met een aantal concrete tips om koken weer leuk te maken – ook als je alleen bent. We delen onze tips graag met SAM.” 

6 tips om koken leuk te maken 

1. Kook samen 

Alleen koken is gewoon minder motiverend. Spreek af met een huisgenoot, vriend(in) of studiegenoot. Samen koken zorgt voor gezelligheid, interactie en gedeelde momenten.  

2. Maak het gezellig 

Sfeer doet meer dan je denkt. Steek een kaarsje aan, draai een lampje wat zachter, zet een wijntje klaar (of een theetje) en dek de tafel alsof je in een restaurant zit. Kleine moeite, groot verschil. 

3. Zet muziek op

Maak van koken een ontspanningsmoment. Rustige muziek helpt om je hoofd leeg te maken na een lange studiedag. 

4. Gebruik social media als inspiratiebron

Verzinnen wat je moet eten is best lastig. TikTok en Instagram staan vol met snelle, makkelijke recepten. Zoek op hashtags zoals #studentmeal of #budgetkoken. 

5. Voorkom keuzestress

Op internet is het aanbod overweldigend. Tip: bepaal vooraf wat je zoekt (“vegetarisch”, “15 minuten”, “1 pan”) en bewaar een paar favorieten. Zo voorkom je eindeloos scrollen. 

6. Kook slim

Maak grotere porties en vries een deel in. Of plan een paar kookmomenten per week in. Het scheelt tijd én je hoeft minder vaak te verzinnen wat je gaat eten. 

Meer dan eten alleen

Volgens Fem en Fleur is koken meer dan ingrediënten in een pan gooien. Het is een moment om te ontstressen, te connecten en even uit je hoofd te komen. Juist voor studenten – met drukke roosters, deadlines en een klein budget – kan koken een vorm van zelfzorg zijn. “Daarom zijn wij @Kookknus gestart: een platform dat laat zien dat koken leuk kan zijn. Via Instagram en TikTok delen we simpele recepten, herkenbare video’s en tips die je écht verder helpen.” 

👉 Volg Fem en Fleur op @Kookknus.  

Als je niet zeker weet hoe je een gerecht moet maken, bekijk dan de video’s van HAN-student en kookvlogger Elise. Elke maand bedenkt en maakt zij speciaal voor SAM voor weinig geld een heerlijke maaltijd. In een korte video laat ze elke aflevering precies zien hoe het moet.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *