Week zonder Vlees & Zuivel, deel 2: Toetje en meer

Nooit meer weggooien, dat vocht van kikkererwten

Ze maakten al eerder deze week voor SAM een vegacurry:  Selena Helsen, Julia Koolen en Marieke Verhagen van de HAN-opleiding Food &Business. Vandaag als toegift het chocolademoussetoetje dat een paar dagen geleden in de andere video werd genoemd. Daarnaast nog enkele vegarecepten.

De basis van het toetje bestaat uit kikkererwtenvocht, overgehouden van de vegacurry. Het vocht heeft wel wat weg van eiwitten. Met een beetje geduld klop je het op tot een stijve witte massa (test: beslagkom omgekeerd boven je hoofd houden!) en maak je er een mousse van.

Recept: Chocolademousse

Foto: Thomas Lazeroms

Ingrediënten (2 personen): Het kikkererwtenvocht van een 400 g blik kikkererwten, 100 g pure (vegan) chocolade, 50 g suiker, eventueel fruit voor garnering.

Bereiding: smelt de chocolade au bain-marie in een kom boven een pan met heet water. Pak het kikkererwtenvocht erbij en klop deze in een vetvrije kom (je kunt een kom goed ontvetten met wat citroensap). Klop ondertussen het vocht stijf in 5 tot 10 minuten. Doe tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker erbij. Het opkloppen van kikkererwtenvocht duurt wat langer in vergelijking met eiwit. Als het vocht goed opgeklopt is, kun je de gesmolten chocolade spatelen. Als je dit voorzichtig doet, behoudt de mousse de luchtige structuur. Verdeel de chocolademousse over 2 glazen of schaaltjes en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Zoals gezegd hebben Selena, Julia en Marieke eerder deze week ook een vegacurry gemaakt. Bekijk het artikel en de video hier.

Nog meer inspiratie:

Recept: champignon bolognese met walnoten

Foto: Marieke Verhagen

Ingrediënten (2 personen, 6,12 euro): 1 ui, 2 teentjes knoflook, 250 g champignons, 75 g walnoten, halve el gedroogde oregano, halve el gedroogde basilicum, halve el paprikapoeder, 70 g tomatenpuree, 400 g tomatenblokjes, 150 g (volkoren) spaghetti.

Bereiding: snipper de ui en de knoflook, en snijd de champignons in blokjes. Hak de walnoten in grove stukken. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook zo’n 2 tot 3 minuten. Voeg daarna de champignons toe en bak deze ongeveer 6 tot 8 minuten mee. Voeg vervolgens de oregano, de basilicum, het paprikapoeder en de tomatenpuree toe en roer goed door. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg tot slot de walnoten toe aan de saus en laat ze nog 5 minuten meekoken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verdeel de spaghetti over twee borden en serveer met de saus.

Recept: frisse falafelwrap

Foto: Marieke Verhagen

Ingrediënten (2 personen, 8,08 euro): 1 rode ui, 1 komkommer, 2 tomaten, 200 gram falafel, 4 tortillawraps medium, 100 gram hummus pikant, 70 gram wortel julienne.

Bereiding: Snij de ui in kleine blokjes en breng deze op smaak met peper en zout. Halveer de komkommer in de breedte en de lengte en snij de kwarten vervolgens in dunne lange plakken. Snij de tomaten in plakken van 1 cm. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de falafel kort op elke kant. Dan ontstaat er een knapperig korstje. De falafel hoeft namelijk niet gegaard te worden, dat is het al. Besmeer de wraps met hummus en verdeel de wortel julienne, tomaat, komkommer, ui en falafel erop. Vouw de zijkanten van de wrap naar binnen en rol de wrap van onder naar boven op. Snij de wrap door het midden en klaar ben je.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *