Marieke van Megen, ICT-teamcoördinator

­­­De digitale wereld van de HAN: tijd voor een duurzame schoonmaakbeurt

Ingezonden bijdrage van ICT-teamcoördinator Marieke van Megen

Weet jij hoeveel mails je verstuurt per week? Per jaar? Pak dan de rekenmachine er even bij. En sta versteld van de CO2-kosten daarvan.” Slechts één voorbeeld. Volgens ICT-teamcoördinator Marieke van Megen kan het digitale leven bij de HAN een stuk duurzamer. En ze weet ook hoe.

Tekst: Marieke van Megen

Teamcoördinator ICT Procesmanagement Marieke van Megen laat momenteel door Sustainable Solutions onderzoek doen naar verdere verduurzaming van ICT.

ICT-karretje aangehaakt
Marieke van Megen: “Wie wil dat nou niet: de planeet beschermen? Zorgen voor onze toekomstige generaties? Urgent. Zinvol. Inspirerend. Dat vindt ook praktisch iedere HAN’er. Onze hogeschool heeft niet voor niets sinds kort een mooi ambitiedocument 2023-2028: “Op weg naar een duurzame HAN“. Wij van ICT hebben daar, uiteraard, ons karretje bij aangehaakt.
Maar… zit duurzaamheid werkelijk al in ons systeem?

CO2? Geen idee
De computer, de smartphone, ze zijn niet meer weg te denken uit het moderne leven. De digitale revolutie dendert maar door in adembenemend tempo. Bijna niet bij te benen. Gevolg: dagelijks een data-tsunami. Op onze apparaten en ook in de cloud. We staan er zelden bij stil. Ook niet bij hoeveel CO2 hiermee gemoeid is.

ICT: 2% van HAN-totaal aan CO2
Dat geldt onverkort ook voor onze eigen ICT-afdeling. Ook wij hebben onze CO2-uitstoot nog te weinig op de radar. Wat blijkt uit actueel onderzoek? Wij zijn ‘goed’ voor 2% van het HAN-totaal. Best behoorlijk, en dat is nog buiten ons gebruik van de cloud gerekend. Dat kan vast schoner.
Maar denk nu niet dat het schort aan duurzame actie bij ICT. Integendeel!

Alles uit laptops halen
Voorbeeld. Laptops hebben een gemiddelde levensduur van rond de zes jaar. Zodra een HAN-medewerker uit dienst gaat, levert die collega de werklaptop bij ICT in. Laptops van drie, vier en vijf jaar gebruiken we als tentamenlaptops. Laptops die nog geen drie jaar oud zijn, verstrekken we aan een andere collega. Daarna leveren we hem in bij de leverancier. Voor een doorstart als refurbished exemplaar, hergebruik van onderdelen of milieuvriendelijke uitfasering. Veel duurzamer kan ‘t niet.

Smartphones: dual sim is duurzaam
Voorbeeld nummer twee. Sinds kort biedt de HAN ook choose your own device (CYOD) aan voor telefoons. Hoe dat werkt? Een collega krijgt een voucher van een zekere waarde en heeft de keus uit een ruim assortiment aan toestellen. Duurzaam? Jazeker, want voorheen hadden medewerkers vaak zowel een privé- als werktelefoon. Nu kunnen ze toe met één, voor beide doeleinden (aangezien in die toestellen twéé simkaarten passen, dual sim dus).

Leveranciers met visie en ambitie
Derde voorbeeld. Voor de HAN en dus ICT is het belangrijk dat onze leveranciers duurzaam verantwoord ondernemen. Vandaar dat wij kritisch hebben gekeken naar keurmerken en certificaten. Naar wat zij actief doen rond duurzaamheid en naar welke duurzame succesactiviteiten zij ondernemen. Naar wat een volgende duurzame stap zou kunnen zijn voor die leveranciers. En of we daar invloed op kunnen uitoefenen.
Oók om die reden is duurzaamheid – al jaren – een wezenlijk criterium voor ICT/de HAN bij Europese aanbestedingen.

En toch… een wereld te winnen
Drie keer duurzaam.
Mooi.
Maar dat neemt niet weg dat er bij de HAN nog een wereld aan duurzaamheid te winnen is! Ook bij ICT. Daarom is sinds december een student voor ons aan de slag gegaan. Haar opdracht: duurzaamheidstrends achterhalen. Verbonden aan advies over de gebieden waarop we de meeste impact kunnen maken.
Dat gaat ons helpen om onze CO2-uitstoot doelgericht en duidelijk te reduceren. Neem alleen al notoire energievreters als opslag in de cloud of Artificial Intelligence. Nu hebben we hier nog onvoldoende zicht en grip op. 

“Vanaf 2025 willen we twee keer per jaar een HAN-brede Digital Clean Up Day organiseren”

Digital Clean Up Day
Vanaf (hopelijk) 2025 willen we twee keer per jaar een HAN-brede Digital Clean Up Day organiseren. Ons goede voorbeeld hierbij is een medewerker die ditzelfde van plan is bij haar eigen Academie Gezondheid en Vitaliteit. Zij liet zich inspireren door een onderzoek in opdracht van en uitgevoerd bij de Rijksoverheid. Wat bleek? Het slechte nieuws eerst: er was een berg aan digitaal schoonmaakwerk te verrichten. Het goede nieuws: en dat loont enorm!

Minder onnodig digitaal verkeer, minder CO2
Bij de HAN zullen die berg en beloning niet kleiner zijn. Ga maar na. Eén e-mail, met alleen tekst, kost 4 gram aan CO2. Met bijlage lopen de kosten al gauw op tot 50 gram CO2. Vandaar dat we er goed aan doen om méér met elkaar te delen via OneDrive. Want dan slaan we een document slechts op één plek op. Duurzaam gezegd: veel minder CO2.
En laten we vooral onze overvolle mailbox niet vergeten! Hoe meer mails we opslaan, des te meer CO2 dit kost. Stel, je krijgt 40 mails per dag, dan kost dit op jaarbasis 49 kg CO2.

Schoon ook jouw mailbox op!
Bij de Digital Clean Up Day zorgen we dat medewerkers die meedoen, informatie krijgen van onze expert op dit gebied. Een prachtkans voor jou en iedere HAN-medewerker om het verschil te maken. Eenvoudigweg door overbodige oude mails voorgoed te verwijderen. En je maakt meteen je mailbox weer overzichtelijk, mooi meegenomen.

Kennisdeling met andere hogescholen
Het zijn voorbeelden van hoe het duurzamer kan. En zo zijn er veel méér. De duurzaamheidskennis die we als ICT-afdeling en als hogeschool opdoen, delen we graag met andere hogescholen. Omgekeerd leren wij ook doorlopend van hen. Samen zitten we in een landelijk Duurzaamheidsnetwerk. Dat is wel zo slim, schoon en sociaal.”

De SAM-rubriek ‘Dat kan Slimmer/Schoner/Socialer’ geeft jullie, de HAN-medewerkers en HAN-studenten, het podium. Waar zie je dat de HAN in eigen huis kansen laat liggen of beter kan aangrijpen rondom Slim? Of Schoon? Of Sociaal? Heb jij een bijdrage of een suggestie voor deze rubriek? Laat het ons weten: sam@han.nl

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *