­­­Sustainable Solutions: “Een schonere HAN? Betrek en beloon studenten beter”

Ingezonden (voor de rubriek: Dat kan slimmer / schoner / socialer)

Vaak horen wij: ‘Hoe kan het toch dat onze studenten niet meedoen aan project X of Y?’ Meestal luidt de verklaring: ‘Tja, motivatie, hè. Ze lopen er niet warm voor.’ Of: “Het lukt niet om die doelgroep te bereiken.’ Bij HAN Sustainable Solutions zien we dat anders: studenten die direct bijdragen aan een schonere HAN, die moet je wel wat bieden. Studiepunten, bijvoorbeeld, of een salaris.

Tekst: Jurriaan Janssen, Aleksandr Stommels en Jip Buiting van HAN Sustainable Solutions

Zeker, er zijn positieve uitzonderingen. Zoals Green Office, waar je als student studiepunten krijgt voor verduurzamingsopdrachten. Maar toch laat de HAN nu nog over de hele linie kansen liggen, vooral door studenten een financiële beloning te onthouden voor héél relevante bijdrages. Bij Sustainable Solutions (kort: SuSo) kunnen studenten wél voor een betaalde bijbaan terecht. Als tegenprestatie brengen ze hun opleidingsexpertise in om duurzaamheidsvraagstukken uit de praktijk op te pakken.

Onze aanpak
Bij elke nieuwe opdracht gaan we eerst op zoek naar een geschikte student-projectleider. Aan die student de taak om een oplossing te bedenken en verder vast te stellen welke kennis en middelen hiervoor nodig zijn. Daarna zetten we een vacature uit binnen de academies waarmee wij op dit moment al samenwerken: de Academie Organisatie en Ontwikkeling en de Academie Financieel Economisch Management. Samen met hen stellen we een projectgroep samen die vanuit verschillende perspectieven naar het probleem kan kijken. Om zo tot de best mogelijke oplossing te komen.

Al veel in huis
Hard nodig. Want er is op duurzaamheidsvlak een enorme berg werk te verzetten, ook binnen de HAN zelf. De laatste jaren zien we op onze hogeschool een stortvloed aan duurzame initiatieven. Wat goed! Minder goed is dat we de expertise vaak van buiten betrekken. Terwijl kundige handen en knappe koppen ook intern ruim voorradig zijn. Jammer dat we daar niet méér en slimmer gebruik van maken.

“Laten we bij alle interne duurzaamheidsinitiatieven onze eigen studenten inschakelen”


Duurzaamheid bij de HAN
Duurzaamheid is een immens vraagstuk dat inherent multidisciplinair is. Wil je duurzame doelen behalen, dan is het eerste gebod om kennis en kunde uit een ruime waaier aan disciplines bijeen te brengen. En waar kan dat beter dan bij de HAN? Tel het maar op je vingers na: meer dan 90 opleidingen, ruim 50 lectoraten, talloze minoren, vele duizenden enthousiaste studenten en docenten. Zo veel potentieel! Als HAN-community kunnen we daar veel méér dan nu ons voordeel mee doen.

SuSo-team (v.l.n.r.): Jip Buiting, Jurriaan Janssen, Antoni Chen, Arthur Diederen, Aleksandr Stommels. (foto: Desi van Woerkom)

Prominente rol studenten
Laten we eens beginnen om bij alle interne duurzaamheidsinitiatieven – van beloftevol eerste initiatief tot grootschalig project – onze eigen studenten in te schakelen. Liefst in een prominente rol. Voor studenten is dit motiverend en leuk omdat zij binnen de HAN concrete, positieve resultaten zien van hun eigen oplossingen en acties. Ze raken meer betrokken bij de hogeschool en ervaren meer voldoening en zelfvertrouwen. Door dit praktijkgericht leren krijgen ze meteen ook een breder beeld van hoe (grote en complexe) organisaties werken. En een breder besef van het belang van duurzaamheid.
De HAN van haar kant krijgt een keur aan creatieve en out-of-the-box oplossingen aangereikt die de duurzame transitie in eigen huis versterken en versnellen. Groot pluspunt is bovendien dat alle opgedane duurzaamheidskennis en ervaring terugvloeit in de opleidingen.

Stimuleer en waardeer
Overtuigd van de voordelen? Vergeet dan niet de studenten voor hun waardevolle bijdrage te waarderen en zo te stimuleren! Bijvoorbeeld door een programma op te richten dat studenten (en medewerkers) beloont voor het aandragen van innovatieve, duurzame oplossingen die direct op onze campus in te voeren zijn.

Domein-overstijgend
Voor SuSo is energiebesparing, uiteraard, een speerpunt. Vandaar dat ons kantoor gevestigd is op Connectr Innovation Lab in Industriepark Kleefse Waard. Daar zijn we als het ware omringd door innovatie op energiegebied. Veel gebouwen zijn energiezuinig. Maar hoe zit het met het gedrag van de gebruikers? Doen we zélf bij IPKW wel genoeg om energieverspilling tegen te gaan? Ook wijzelf, van SuSo?
Dit onderstreept nog maar weer eens het belang van een multidisciplinaire, integrale aanpak. Gedragsverandering, daar weten ze in het sociale domein het fijne van. Energieoplossingen, die komen eerder uit het technische domein. Toch moeten deze domeinen samen optrekken, willen we tot werkelijk duurzame oplossingen komen. Bij SuSo maken we ons hier sterk voor. We heten niet voor niets Sustainable Solutions. Of oplossingen beklijven, valt of staat met systematisch, domein-overstijgend samenwerken.

“Bij SuSo geldt: goed is niet goed genoeg als het beter kan”

Hoe verder?
Ja, we zijn als hogeschool op de goede weg. Maar nu komt de echte uitdaging: het consistent doorvoeren van duurzaamheid in al onze activiteiten. Dat heeft alleen kans van slagen als we ons eigen handelen kritisch onder de loep nemen en elkaar eerlijk vertellen hoe we het samen beter kunnen doen. Bijvoorbeeld door studiepunten of een salaris in het vooruitzicht te stellen aan studenten die de HAN een stuk duurzamer weten te maken.
Bij SuSo geldt: goed is niet goed genoeg als het beter kan. Een schonere HAN, dat moet méér zijn dan mooie woorden, losse initiatieven of bedenksels van boven. Op naar de volgende stap. Op naar een doorleefde gezamenlijke praktijk, met duurzaamheid in ieders DNA en, vooral ook, mét onze studenten!”

Sinds augustus 2023 kent de HAN een nieuwe afdeling om de kloof tussen bedrijfsvragen op het gebied van duurzaamheid en het aanbod binnen het curriculum te verkleinen: HAN Sustainable Solutions. Studenten werken hier middels een bijbaan of betaalde opdracht op professionele wijze aan duurzaamheidsvraagstukken uit het werkveld. Lees meer over de gedachte achter SuSo op HAN.nl. Of kijk op Instagram of Facebook. Vragen of suggesties? Stuur een mail: sustainable.solutions@han.nl

Over de rubriek Dat kan slimmer / schoner / socialer

Deze nieuwe rubriek geeft jullie, de HAN-medewerkers en -studenten, een podium. Waar zie je dat de HAN in eigen huis kansen laat liggen of beter kan aangrijpen rondom Slim? Of Schoon? Of Sociaal? Heb jij een bijdrage of een suggestie voor deze rubriek? Laat het ons weten: sam@han.nl

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *