Student, ken je rechten bij tentamens!

Ingezonden brief van Espoir Gatumba, HAN-student en voorzitter van de MR

Espoir Gatumba is vierdejaars Toegepaste Psychologie bij de HAN en voorzitter van de Medezeggenschapsraad. Vlak voor de tentamens wil hij via deze ingezonden brief zijn medestudenten erop wijzen welke rechten ze hebben voor, tijdens en na het maken van tentamens.


Hey medestudenten,

Weet je dat je als student een heleboel rechten hebt? Ook in de tentamenperiodes! Ja, echt waar! Als voorzitter van de Medezeggenschapsraad van de HAN wil ik jullie even bijpraten over enkele belangrijke zaken die vaak over het hoofd worden gezien. En geloof me, dit wil je echt weten.


Wat staat er in het Kader OS-OER?
In het Kader Onderwijs- en Examenregelingen (OS-OER) zijn heel veel van onze rechten en plichten als student vastgelegd. Het is superbelangrijk dat je deze kent, vooral als het op tentamens aankomt. Twee rechten die ik in deze ingezonden brief wil benadrukken zijn:

1. Recht op Inzage
Na het maken van een tentamen heb je altijd het recht om je gemaakte werk in te zien. Dit betekent dat je je beoordeelde tentamen kunt bekijken en kunt checken waar je fouten hebt gemaakt. Dit is echt cruciaal om te begrijpen hoe je het hebt gedaan en waar je je kunt verbeteren. Maak hier gebruik van, het is jouw recht!

2. Recht op Nabespreking
Daarnaast heb je ook recht op een nabespreking van je tentamen. Dit geeft je de kans om vragen te stellen over de beoordelingscriteria en te begrijpen waarom bepaalde antwoorden fout zijn gerekend. Dit is niet alleen nuttig voor je huidige tentamen, maar helpt je ook om beter voorbereid te zijn op de volgende.

Waarom zijn deze rechten belangrijk?
Door gebruik te maken van je recht op inzage en nabespreking, krijg je meer inzicht in je prestaties en kun je gerichter werken aan je verbeterpunten. Het helpt je om te groeien en beter te worden in wat je doet. Bovendien zorgt het voor meer transparantie en eerlijkheid in het beoordelingsproces.

Wat moet je doen?
Zorg ervoor dat je je rechten benut! Als je merkt dat deze niet worden nageleefd, trek dan aan de bel. De medezeggenschap en de examencommissie zijn er om je te helpen en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met jouw academieraad, de medezeggenschapsraad van de academie waar je studeert. Wij staan voor je klaar.

Let’s make the most out of our education!

Met vriendelijke groet,

Espoir Gatumba, student Toegepaste Psychologie en voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad bij de HAN

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *