Protesteren

Demonstreren en protesteren, waar ligt voor jou de grens?

SAM Medewerkerspanel

Boze boeren die met trekkers het huis van een minister belagen. Klimaatactivisten die zich vastlijmen aan een kunstwerk, landingsbaan of toegangsweg. Natuurlijk, iedereen heeft het recht om te demonstreren. Maar hoe ver mag activisme gaan? Waar ligt voor de collega’s uit ons SAM Medewerkerspanel de grens?

Mariëlle Verhoef-Van Lier, onderzoeker Lectoraat Beroepspedagogiek:

“Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Daarom is er helemaal niks mis mee om te demonstreren. Maar dan graag wel zonder de wet te overtreden. Demonstraties lopen nu te vaak uit de hand. Vernielingen aanrichten, gevaarlijke situaties creëren, omstanders belagen… met dat soort protestacties doe je je eigen zaak geen goed. Je maakt jouw standpunt zo niet geliefder. Het werkt alleen maar polariserend – en dat kunnen we in deze tijd missen als kiespijn.
Nóg een mooie uitdaging voor het burgerschapsonderwijs: kritisch leren denken met respect voor ieders mening.”

Joost Wanders, lectoraatondersteuner bij de Academie Organisatie en Ontwikkeling:

“Ik merk dat ik meer begrip heb voor protestacties wanneer ik achter het doel ervan sta. Op zich begrijpelijk. Eigenlijk zou ik diezelfde tolerantie moeten opbrengen voor andere demonstraties. Maar als mensen protesteren voor iets waar ik niet achter sta, dan heb ik daar toch meer moeite mee. Dan kan ik me bijvoorbeeld erg druk erom maken dat boeren wegkomen met allerlei gevaarlijke en illegale acties. De politie grijpt niet of nauwelijks in. Dat is niet eerlijk. Ik zou haast zeggen: dan moet iedereen maar standaard met een tractor gaan demonstreren.”

Ook demonstreren lijkt tegenwoordig aan inflatie onderhevig”

Nabila Zinad, hoofddocent Social Work, academieregisseur en grenswerker:

“Je uitspreken tegen onrecht en onderdrukking, uit welke hoek dan ook, dat is zeker een hoog goed. Maar wel binnen redelijke grenzen. Oververhit activisme kan ertoe leiden dat weer andere groepen benadeeld worden. In een meerstemmige samenleving drijft zerotolerance ons uit elkaar. Laten we liever kiezen voor constructief activisme: open, nieuwsgierig, moedig. Ook wanneer je voor je gevoel met de rug tegen de muur staat, laat je niet meeslepen door blinde woede. Voor alle anderen geldt: kijk niet weg als mensen zich onderdrukt of oneerlijk bejegend voelen. We verdienen elkaars aandacht en elkaars steun.”

Hanneke Bulten, eindredacteur HAN.nl:

“Da’s een lastige! Ik denk dat mijn grens ligt bij ‘veiligheid’. Zolang jij anderen niet in gevaar brengt, vind ik het okay om overlast van jou te ervaren. Als ik bijvoorbeeld eens een dag thuis moet werken omdat de conducteurs staken of een toegangsweg wordt geblokkeerd, dan kan ik daar goed mee leven. Maar toen ik afgelopen zomer in een karavaan tractoren op de snelweg verzeild raakte, vond ik dat best eng. Tegelijkertijd maakte het ook indruk: als je dit doet, moet er echt wel iets aan de hand zijn. Dus, het blijft een lastige!”

Ton Ammerlaan, docent Engels, Communicatievaardigheden en Onderzoeksmethodologie:

“Ook demonstreren lijkt tegenwoordig aan inflatie onderhevig. Gewoon zwaaien met spandoeken op het Malieveld, daarmee haal je het journaal niet meer. Laat staan dat je zo de belangstelling wekt van politici. Vandaar dat ik wel begrip heb gekregen voor radicalere vormen van demonstreren. Je wilt toch dat je mening iets teweegbrengt, al is het een tegengeluid. Persoonlijk heb ik geen moeite met luidkeelse protesten en ludieke acties. Heb je je punt gemaakt? Ruim dan wel je eventuele rommel op. Van bestuurders mag je overigens ook iets verwachten: luisteren en in dialoog gaan. En soms toegeven dat een besluit ongelukkig was of dat een systeemfout ellende heeft veroorzaakt. Dat is altijd beter dan je eigen zin doordrijven of iets onder het tapijt proberen te schuiven.”

Werk jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Medewerkerspanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *