
Hoofdredacteur Universiteitsblad Cursor uit functie ontheven: website uit protest op zwart
Cursor, het universiteitsblad van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), staat sinds dinsdagavond ‘op zwart’ nadat eerder die dag hoofdredacteur Han Konings uit zijn functie is ontheven.
De berichten op de website zijn allemaal zwart, uit protest tegen de genomen stappen van het College van Bestuur (CvB). In een statement laat de redactie van Cursor weten al enige tijd een beperking in de persvrijheid te ervaren. Verder staat er onder meer: “Als triest slotstuk daarvan – en tot onze grote ontsteltenis – is vandaag hoofdredacteur Han Konings uit zijn functie ontheven”.
Gespannen sfeer
Bij Cursor, die dezelfde rol vervult bij de Technische Universiteit als SAM bij de HAN, bestaat al langere tijd een gespannen sfeer tussen de redactie en het College van Bestuur. Formeel is het CvB de broodheer van Cursor. In het verleden heeft Konings, die al dik 20 jaar hoofdredacteur van Cursor is, vaker aanvaringen gehad met het CvB. Onder meer over de journalistieke vrijheid die het medium heeft om over gevoelige zaken te schrijven die bij de TU/e spelen.
Belangenverstrengeling
Aanleiding om Konings uit zijn functie te ontheffen is een artikel over belangenverstrengeling, geschreven door redactielid Bridget Spoor. De redactieraad adviseerde om het artikel niet te publiceren. Echter niet op basis van journalistieke principes, zo wordt in het statement uitgelegd: “Het artikel zou volgens de redactieraad “niet voldoen aan de informatiebehoeften van de TU/e-gemeenschap”.”

Goede reputatie versus kritisch schrijven
Cursor is niet het enige journalistieke medium dat in een lastige situatie moet werken. Dat komt omdat universiteiten en hogescholen vaak ook de geldschieter zijn van zo’n medium. In het geval van Cursor werken de hoofdredacteur en de redactie bijvoorbeeld voor de afdeling Communicatie. Bij deze afdeling vindt men het belangrijk dat de TU/e een goede reputatie heeft. Terwijl Cursor in principe de journalistieke vrijheid heeft om zo nodig ook kritische artikelen te schrijven. Door dit voorval wordt eens te meer duidelijk dat die vrijheid danig beperkt wordt.
Onzekerheid over de toekomst
Hoe het nu verder gaat, is op dit moment niet duidelijk. Wel laten de redactieleden in hun statement weten dat ze ‘een enorme onzekerheid voelen over de toekomst van Cursor als onafhankelijk medium dat volgens algemeen geldende journalistieke normen over zaken schrijft die met de TU/e-gemeenschap te maken hebben of voor deze gemeenschap relevant zijn’.
Onafhankelijkheid garanderen
Aan het eind van het statement vraagt de redactie het College van Bestuur om transparant te zijn naar de gemeenschap door aan te geven of Cursor als onafhankelijk journalistiek medium moet kunnen functioneren. “Als dat het geval is, zijn de volgende stappen nodig om die onafhankelijkheid te garanderen: de huidige redactieraad maakt plaats voor een nieuwe, onafhankelijke redactieraad. De redactieleden van Cursor krijgen een stem bij het aanstellen van een nieuwe hoofdredacteur, en het redactiestatuut wordt herzien om de onafhankelijkheid van Cursor te waarborgen”.
De Volkskrant publiceerde vandaag naar aanleiding van de situatie een uitgebreid verhaal, met onder meer het gewraakte artikel van Bridget Spoor.
Alle reacties (0)