De Ondernemer: Kruimop

“Van opruimen gaat mijn hart sneller kloppen”

‘Orde brengt rust’, is haar devies. Kirsten is ergotherapeut én professional organizer. Ze staat mensen bij die last hebben van chaos. Door een teveel aan spullen, een onoverzichtelijke administratie of een rommelig huishouden bijvoorbeeld. “Het is een proces van gedragsverandering.”

Als kind al een passie voor opruimen
“Lijstjes maken, structureren en opruimen. Ik heb deze passie zolang ik me kan herinneren,” vertelt Kirsten van Mook – Godthelp (30). “Als tiener hielp ik vriendinnen al met opruimen. De indeling van mijn eigen kamer veranderde ik ook regelmatig om het netter, beter en leuker te maken.” Ze voltooide de opleiding Ergotherapie aan de HAN in 2018. Vlak daarna ontdekte Kirsten dat ze van opruimen óók haar beroep kon maken. En dat de twee beroepen veel overeenkomsten hebben. 

Kwaliteit van leven verbeteren
“Als ergotherapeut kijk ik naar iemands kwaliteiten en mogelijkheden. Met verschillende methodes, technieken en hulpmiddelen probeer ik de zelfredzaamheid te vergroten. En zo de kwaliteit van iemands leven te verbeteren. Ik kijk daarvoor naar het complete plaatje van een uniek individu. Als professional organizer (PO) werk ik op eenzelfde manier.” Kirsten volgde een meerdaagse opleiding tot PO bij De Huishoudcoach. Vanaf 2020 combineert ze haar onderneming Kruimop met haar baan als ergotherapeut. Dit laatste doet ze aan huis in de eerstelijn en in een verpleeghuis.

Verschillend specialisme
“De meeste collega-organizers hebben er net als ik nog een baan naast. PO is een redelijk nieuw beroep, overgewaaid uit de Verenigde Staten in de jaren negentig. Maar de bekendheid groeit en er zijn steeds meer ontwikkelmogelijkheden als professional. Zowel voor de particuliere, zakelijke, als de zorgmarkt.” Zelf werkt Kirsten uitsluitend met particulieren. “Juist de combinatie vind ik leuk. Als ergotherapeut meer de zorgkant en als PO meer de praktische kant.”

Foto: Kruimop

Chaos ontstaat sluipenderwijs
Kirsten haar clientèle is uiteenlopend. Van een twintiger die het overzicht in haar studentenkamer kwijt is. Tot een man die kleiner is gaan wonen en door ziekte niet zelf op kan ruimen. “Voor al mijn klanten geldt dat het een langlopend probleem is. Je komt niet van de een op de andere dag om in de spullen. Dat ontstaat sluipenderwijs.” Wanneer het problematisch wordt? “Dat bepaalt iemand zelf. Maar er zijn wel rode vlaggen.”

Geen visite meer willen ontvangen
Continu je spullen kwijt zijn, is bijvoorbeeld een consequentie van weinig overzicht hebben. Of niet meer kunnen ontspannen. Omdat je niet weet waar je moet beginnen. Of het gevoel hebben dat er geen einde aan lijkt te komen. “Het kan ten kosten gaan van je mentale gezondheid of sociale leven. Je ziet vaak dat mensen geen visite meer willen ontvangen. Bij Kruimop kun je terecht voor het op orde brengen van administratie, dagelijkse planning en het huishouden. En voor het efficiënt opruimen en inrichten van al je ruimtes, uiteraard.”

Of de spullen, of de ruimte
We consumeren veel en doen in verhouding weinig weg, vervolgt de onderneemster. Onbewust kiezen we ervoor om in te leveren op onze leefruimte. “We kopen er nog eerder een kast bij, dan dat we (onnodige) spullen wegdoen. Vroeg in het proces bespreek ik dan ook de visie op spullen. En hoe realistisch het is dat items op zolder daadwerkelijk nog gebruikt worden. Hecht je er zoveel waarde aan, waarom staat het dan niet in het zicht? Ondertussen dendert het leven door met werk, sport en van alles. Zo ontstaat ophoping.”

“Opruimen kost altijd meer tijd dan je denkt”

Een persoonlijk opruimsysteem
In haar eigen woonkamer zijn de tafel en het aanrecht leeg. “Ik houd niet van losse spullen. Maar ik ben geen minimalist. Ook ik heb rommel op te ruimen. Een strak en leeg huis is bovendien niet het doel. Spullen moeten een vaste plek krijgen. Met een opruimsysteem dat voor iedereen anders is. Een druk gezin heeft bijvoorbeeld geen tijd om alle kleding perfect op te vouwen. Het moet werkbaar zijn en blijven.” Kirsten neemt na verloop van tijd dan ook altijd contact op om te kijken hoe het gaat.

Een proces van gedragsverandering
Tv-programma’s als ‘Je huis op orde’ vindt Kirsten heel satisfying om te zien, maar zijn volgens haar niet realistisch. “Niemand kan de hele inboedel in een loods uitstallen. Of in een week bepalen wat er allemaal weg kan. En spullen moeten niet aan de andere kant weer net zo hard binnen komen. Het is een proces van gedragsverandering. Alles uit de kast trekken om even grondig huis te houden, raad ik ook niet aan. Opruimen kost altijd meer tijd dan je denkt. En al die spullen overdonderen. Zo raak je het overzicht kwijt. En raak je tussendoor afgeleid dan zit je met de zooi.”


Begin klein
Kirsten haar tip is dan ook: begin klein. Bijvoorbeeld met één lade of met één plank. “Dat voelt misschien alsof het niet opschiet, maar beetje bij beetje maak je het voor jezelf behapbaarder. Op Instagram laat ik regelmatig zien hoe je dat kan aanpakken, bijvoorbeeld met een kleine challenge.”

Meer tijd voor wat je belangrijk vindt
“Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ik word ontzettend blij van opruimen. Ik ben er dagelijks mee bezig. Is het niet fysiek, dan wel door blogs te schrijven en reels te maken voor Kruimop. Mijn hart gaat er sneller van kloppen. En dat draag ik graag over. Want orde brengt rust. En rust zorgt voor meer tijd en ruimte om dingen te doen die je echt belangrijk vindt in het leven.”

Meer informatie is te vinden op de website van Kruimop.

Lees ook: De bezem door je studentenkamer

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *