Foto: Karsten Winegeart op Unsplash.com

Langere kerstvakantie, kortere zomervakantie?

SAM Medewerkerspanel

Eerst was burgermeester Depla van Breda nog een roepende in de woestijn. Nu zeggen steeds meer bestuurders en zorgexperts het hem na: snijd aanstaande winter corona de pas af. Maak de kerstvakantie langer en de zomervakantie korter. Want hoe minder contacten in wintertijd, hoe minder kans op coronagolven. Goed plan? We vragen het aan de HAN-collega’s uit ons panel.

Dellwyn Oseana, docent en coach International Social Work:

“Wie zal zeggen wat de aanstaande winter zal brengen? Nu al leven we in een wereld vol onduidelijkheid. Of het nou gaat over de waarde van ons geld, de kosten voor energie, de uitdagingen voor onze gezondheid, het oorlogsgeweld, de afnemende maatschappelijke betrokkenheid… het rommelt op alle fronten. Het is al moeilijk genoeg op dit moment om gewoon mens te zijn. Is een langere kerstvakantie of kortere zomervakantie dan handig of verstandig? Daar heb ik niet een pasklaar antwoord op. De tijd zal het leren. Wel hoop ik dat we kunnen leren leven met corona. Dat we als mensheid toch nog iets in de hand blijken te hebben.”

René Donders, docent Beeldend en Bildungsexpert Academie Mens en Maatschappij, werkgroep ont-moeten:

“Een besluit over een langere kerstvakantie zou ik zeker niet alleen laten afhangen van hoe hoog de coronagolven ‘s winters zijn. Depla is een bestuurder. Hij denkt in beheersing, vanuit getallen. Interessant is bijvoorbeeld de vraag: hoe zou zo’n aanpassing in het onderwijs kunnen bijdragen aan betere, mensvriendelijkere vormen van flexibilisering? Zelf zie ik wel wat in een vakantiekeuzeweek. Collega’s hebben dan de keuze voor een vakantieweek na de kerst of anders voor de zomer. Weken waarin de HAN de onderwijsbezetting halveert. Zodat er meer ruimte komt voor bijvoorbeeld DI-uren, deskundigheidsbevordering en Bildung.”

Renske Verhoeven, docent Verpleegkunde en wijkdocent, Minor Technology meets Health:

“Ja, het is van groot belang dat we corona de pas afsnijden. Maar houd wel structureel de middenstand, de culturele en creatieve sector, de zorg en zeker ook het onderwijs open. Zorg er proactief voor dat jonge kinderen, jongeren en studenten naar school en de opleiding kunnen blijven gaan! Een van de interventies die hieraan kan bijdragen, is een aanpassing van de jaarlijkse vakantieroostering voor het onderwijs. Langer kerstvakantie en een kortere zomervakantie is naar mijn mening een uitstekende manier om corona te beteugelen. Een kleine moeite, waar iedereen zich op kan instellen. Maar wel eentje met een mogelijk groot effect!“

“Elk jaar hevelen medewerkers en studenten veel over naar het tweede semester. Een langere kerstvakantie pakt dan nadelig uit”

Ton Ammerlaan, docent Engels, Communicatievaardigheden en Onderzoeksmethodologie:

“Van de huidige studenten verwachten we behoorlijk wat: structureren, plannen, zelfsturing en discipline, naast een hele bak aan motivatie en drive. Allemaal nodig om een goede professional te worden. Aan ons als opleiders, zodoende, om hen aan de juiste competenties te helpen. De curricula die we daarvoor hebben ontworpen, zijn verdeeld over twee semesters. De kunst is om per semester genoeg onderwijs mee te geven, zodat ze goed voorbereid het volgende semester ingaan.
Zo bezien lijkt een evenwichtiger verdeling van de zomer- en wintervakantie een prima plan. Wel op voorwaarde dat die twee grotere vakantieperiodes een afgerond geheel zijn. En daar wringt de schoen. Rond de kerst blijkt er aan toetsen, projecten, bezoeken et cetera juist veel nog níet afgerond. Elk jaar hevelen medewerkers en studenten veel over naar het tweede semester. Een langere kerstvakantie pakt dan nadelig uit. Ik zou zeggen: beslissers en bestuurders, zet eerst maar eens alle voors en tegens voor student en medewerker zorgvuldig op een rijtje. En hak dan pas die knoop door. Op dit moment lijkt het mij beter om bij de huidige vakantie-indeling te blijven.“

Werk jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Medewerkerspanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *