(foto: Nikita Karimov op Unsplash)

Maken we ons drukker om de pandemie of om Poetin?

SAM Medewerkerspanel

Hoewel de coronabesmettingen recordhoogtes bereiken, vragen wij ons af of de Nederlanders zich nog druk maken om de Omikronvariant. Of maken we ons meer zorgen om de dreigende oorlog tussen Rusland en Oekraïne? We leggen het voor aan ons medewerkerspanel.

Rody Middelkoop, hoofddocent HBO-ICT en teamcoördinator Software Development:

“Zoals Loesje zei op een poster: ‘Zorgen moet je doen, niet maken’. Extreme life-changing events in mijn leven hebben mij de afgelopen jaren geleerd om me alleen druk te maken over zaken waar ik invloed op heb. Daar gaat mijn beperkte energie heen. De rest probeer ik te laten voor wat het is. De impact van de gebeurtenissen rond Oekraïne kan ik niet goed overzien en ik heb er geen invloed op. Voor de pandemie is dat anders: alles wat ik zelf kan doen (of laten) doe ik en dan nog is er een zeker risico op besmetting. Het virus en de getroffen maatregelen maken wel dat het leven anders is en minder leuk. Als er iemand in mijn directe omgeving ziek wordt, dan probeer ik daar goed voor te zorgen in plaats van nieuwe zorgen te maken.”

“Als er een oorlog komt, zal dat levens verwoesten en kansen geven aan anderen. Het is de cirkel van de mensheid”

Ton Ammerlaan, docent Engels, Communicatievaardigheden en Onderzoeksmethodologie:

“Ik maak me druk om ons welzijn, en daar horen beide onderwerpen bij. De studenten uit Rusland en de Oekraïne die hier studeren hebben er last van. En zij merken dat de spanning bij hun ouders thuis ook bij hen in Arnhem speelt. De manier waarop er hier over oorlog wordt gesproken, helpt hen ook niet: niet alleen lijkt ‘oorlog’ een makkelijke oplossing in de Nederlandse media, maar ook het over en weer uitwisselen van drogredenen en misverstanden. Wie goed luistert, ziet dat de rol van Poetin en de mensen daarin complex is, dat er van alles verweven is, net als aan de Oekraïense kant. Een lunchbijenkomst op de HAN om hierover te debatteren en/of een politiek café om met elkaar van gedachten te wisselen, zou misschien kunnen bijdragen aan wederzijds begrip. Daarin kan dan meteen de pandemie besproken worden, en andere dilemma’s die de jonge en oude geesten zo bezighouden.”

Dellwyn Oseana, coördinator cursussen MVT, trainer en taalcoach Engels, HAN Talencentrum:

“Ik maak me absoluut geen zorgen over de pandemie of Poetin. De reden daarvoor is dat ik op beide zaken geen invloed heb. Als doorsneemens kan ik ze niet beïnvloeden, maar als ze een deel van mijn leven worden, dan zal ik er mee omgaan. Covid-19 heeft levens verwoest, maar ook een aantal nieuwe inzichten gegeven. Als er een oorlog komt, zal dat ook levens verwoesten en kansen geven aan anderen. Het is de cirkel van de mensheid.”

Alle reacties (1)

SAM Medewerkerspanel: jaaroverzicht 2022 - SAM by HAN %

[…] Maken we ons drukker om de pandemie of om Poetin?Hoewel corona allesbehalve voorbij is, vragen wij bij SAM ons af of de Nederlanders zich nog druk maken om Omikron en co. Of maken ze zich eerder zorgen over de plannen van het Kremlin? Ons panel spreekt zich uit. […]

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *