(foto: Kevin Buckert op Unsplash.com)

Wat doe jij of wil je doen om de Oekraïense vluchtelingen te helpen?

SAM Medewerkerspanel

De oorlog in Oekraïne is al bijna een maand bezig. De stroom vluchtelingen uit dit Europese land zwelt met de dag aan. Wat doet dit met je? En wat doe jij of wil je gaan doen om de Oekraïners te helpen?

Hanneke Bulten, eindredacteur HAN.nl:
“Ik volg wat er gebeurt op een van de opvanglocaties voor Oekraïners, in Harskamp. In Ede is er een organisatie die hun hulpvragen en het aanbod bij elkaar brengt (CVVE). Zij houden mij en mijn gezin en andere geïnteresseerden op de hoogte van wat er nodig is. Het is fijn om te zien dat heel veel mensen hulp willen bieden! Ik hoop dat ik ook iets concreets kan doen, zoals spullen geven, vrijwilligerswerk of iemand uitnodigen om te komen eten.”

Rody Middelkoop, hoofddocent HBO-ICT en teamcoördinator Software Development:
“Ik hoorde op de radio een verslaggever zeggen: “De ernst van een ramp wordt bepaald door het aantal slachtoffers gedeeld door de afstand in kilometers”. Andere verslaggevers onderschreven deze zeer zakelijke benadering maar lieten ook merken dat deze oorlog hen raakt omdat ze mensen persoonlijk kennen. De eerste dagen heb ik geld gedoneerd via Giro 555, radio 555 en een inzamelingsactie van Airmiles, maar de laatste tijd sla ik de krant open en blader ik sneller naar het regionale nieuws en het sportnieuws. Deze oorlog doet dus naar mate die langer duurt steeds minder met me. Dat is wrang maar wel de realiteit. Ik lees dat mensen vluchtelingen in huis nemen. Ik hoop dat mijn financiële bijdrage zorgt voor goed georganiseerde hulp door mensen die ervaring hebben met traumaverwerking.”

Nabela Zinad, hoofddocent en inhoudscoördinator Social Work:
“Het politieke machtsspel laat andere belangen prevaleren boven menselijke waardigheid. Maar we moeten ons niet laten gijzelen door lafhartigheid. Het wordt steeds duidelijker waar onze opdracht ligt: politiserend werken. In het onderwijs willen we bij de HAN niet zonder reden samenwerken in de driehoek schoon, slim, sociaal. Het organiseren van deze tegenkracht is DE taak van elke maatschappelijk geëngageerde docent van de HAN. Als we ons hier niet aan committeren, kunnen we inpakken!”

Ton Ammerlaan, docent Engels, Communicatievaardigheden en Onderzoeksmethodologie:
“De oorlog maakt me onrustig. De inval in Oekraïne zorgt voor onrust bij mij en mijn omgeving. Waarden als respect en keuzevrijheid staan onder druk, en het achterhalen van feiten en belevingen betekent extra inspanning. Deze oorlog lijkt dichterbij dan die in Syrië, Jemen en Afghanistan, en lijkt ook het potentieel te hebben om groter te worden, meer dan die in bovengenoemde landen. Het onderdrukken van vrijheden in eigen land gecombineerd met inzet van macht via soldaten lijkt niet te stoppen met retoriek, overleg en morele druk. Zou intimidatie effectief zijn? Een of meerdere oplossingen tegen dit oorlogsgeweld die niet tot escalatie leiden, zie ik nog niet. Ik hou wel hoop.”

Werk jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan ook mee aan het SAM Medewerkerspanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *