Wat doet de nucleaire dreiging met jouw gemoedsrust?

SAM Medewerkerspanel

Liggen de HAN-collega’s uit ons panel wakker van Poetins nucleaire dreigementen of laat het hen Siberisch koud? Kortom, hoe zit het met hun gemoedsrust bij alle gekrakeel uit het Kremlin? En denken ze dat straks het doek voor ons valt, of denken ze daar liever helemaal niet over na?

Kim Verheijen, teamleider ASK HAN – Voorlichtingscentrum (HVC):

“Nucleaire wapens kunnen de wereld in een paar minuten wegvagen. Ik wil daar liever niet over nadenken, maar doe het stiekem wel. Ik heb wat artikelen gelezen over ‘preppen’ en heb naar aanleiding daarvan een SAS-survivalhandboek en noodradio aangeschaft. Maar verder dan dat kom ik niet: ik heb geen 24 flessen water op voorraad voor het geval dat. Ik kan dus alleen maar hopen dat het niet zo ver komt. Of dat er iets wordt uitgevonden waardoor je je effectief tegen dergelijke aanvallen kunt beschermen!”

Dellwyn Oseana, International Social Work Lecturer, Coach and Trainer:

“Zoals iedereen heb ik over de toestand van onze wereld nagedacht. Ik vind steun in het stoïcisme. Misschien vinden anderen dit gedachtegoed emotieloos en egoïstisch, mij geeft het rust. Als ik iets niet kan beïnvloeden, waarom zou ik er dan energie insteken? Een nucleaire oorlog zou de wereld op zijn kop zetten, zeker. Maar wat kan ik ertegen doen? Dus tot die dag komt, zal ik gewoon leven. Zal ik voor mezelf en mijn omgeving zorgen. Help ik wie me vandaag nodig heeft.
Kortom, kan ik iets doen, dan pak ik het aan; kan ik het niet veranderen, dan laat ik het los.”

“Tot nu toe leert ons de geschiedenis dat de mens niet van de geschiedenis leert”

Rody Middelkoop, hoofddocent HBO-ICT en teamcoördinator Software Development:

“Mijn verwachting maar ook hoop is dat nucleaire bommen vooral als drukmiddel gebruikt worden: ‘If you show me yours, I’ll show you mine’. Zo gauw als de eerste daadwerkelijk wordt afgevuurd, is er geen weg terug, voor niemand. Poetin zegt en doet onbegrijpelijke dingen. Maar of hij zijn dreigementen waarmaakt, betwijfel ik ten zeerste. Ik lig er hoe dan ook niet wakker van, ik heb genoeg meegemaakt om me alleen druk te maken om zaken waarop ik invloed heb.“

Nabila Zinad, hoofddocent en inhoudscoördinator Social Work:

“Mijn geloof laat het niet toe dat ik zoveel macht toebedeel aan één man, één natie, één gevestigde orde. Dreiging van welke kleine man of vrouw dan ook boezemt mij geen angst in. Er is een grote, beschermende, liefhebbende kracht. In de hemel, op aarde, overal. Onevenaarbaar en eindeloos barmhartig. Zodra ik ook maar een spoor van dreiging opmerk, galmen in mij de woorden: ‘We got this. Niets gaat zonder Mijn instemming gebeuren’. Deze overtuiging zet een schijnwerper van licht op elke ervaring van dreiging, gevaar of machteloosheid. We got this!

Mariëlle Verhoef-Van Lier, onderzoeker Lectoraat Beroepspedagogiek:

“Dag in dag uit zien we afschuwelijke beelden van oorlog en verwoesting uit Oekraïne. Helaas is wat er daar gebeurt niet uniek: overal ter wereld leven mensen met dagelijkse terreur, waarvan wij de vreselijke beelden níet zien. Dat neemt niet weg dat de oorlog in Oekraïne angstaanjagend is, omdat deze strijd kan uitmonden in een wereldoorlog. En wat gebeurt er dan met ons? Maken we het dan niet meer mee via de tv, maar direct op straat? Je moet er niet aan denken. Laten we de wereld wijze leiders toewensen, leiders die conflicten anders oplossen. Maar tot nu toe leert ons de geschiedenis dat de mens niet van de geschiedenis leert.”

Werk jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Medewerkerspanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *