Oud-HAN-student en ondernemer Estée Gerritsen

De Ondernemer: Gelukkig Uniek

“Het is mijn levensmissie om de wereld te laten zien dat een beperking je kracht kan zijn”

Afgestudeerd pedagoog Estée Gerritsen runt Gelukkig Uniek, een praktijk gespecialiseerd in het bevorderen van handicapacceptatie. Ze begeleidt zorgprofessionals, kinderen met een lichamelijke beperking en hun ouders, en geeft voorlichting.

“Naar mijn weten ben ik de enige in Nederland die deze dienst aanbiedt,” vertelt Estée (24). In juli 2021, meteen na haar afstuderen bij de HAN in Nijmegen, startte ze met haar onderneming. “Het eerste half jaar was ik vooral druk met het ontwikkelen van mijn pedagogische methode die gericht is op handicapacceptatie. Samen met de cliënt kijk ik naar kwaliteiten en mogelijkheden in plaats van naar beperkingen.” In 2022 begon ze met het op maat begeleiden van zorgverleners en kinderen met een lichamelijke beperking en hun ouders.

Houdings- en bewegingsstoornis
Om haar studie-, bedrijfskeuze en motivatie te duiden, vertelt Estée eerst over haar eigen jeugd. “Ik ben geboren met een Apgar-score van 0. Tijdens de geboorte kreeg ik door zuurstofgebrek in de hersenen een hersenbeschadiging genaamd Cerebrale Parese. Dit is een houdings- en bewegingsstoornis. Het is voor mij moeilijk mijn spieren aan te sturen. Alsof je de hele dag ovenhandschoenen aan hebt of zou hinkelen. Door middel van fysio- en ergotherapie leerde ik me lichamelijk verder te ontwikkelen. Fysiotherapie is nog steeds een essentieel onderdeel van mijn week.”

Pesterijen
“Mijn ouders voedden mij op met het motto ‘je bent goed zoals je bent. We doen zoveel mogelijk via de reguliere weg en passen waar nodig de omgeving aan zodat jij ook mee kunt doen’. Estée volgde dan ook regulier onderwijs. “Ik leerde hier mezelf, mijn competenties maar ook de soms harde wereld om me heen kennen. Met hulpmiddelen, extra tijd en begeleiding heb ik het basis- en voortgezet onderwijs succesvol doorlopen. Ik ben op de basisschool wel behoorlijk gepest. Zo erg dat ik op een gegeven moment niet meer naar school durfde. Een vervelende periode. Op de middelbare school ging het gelukkig beter.”

para-dressuuramazone Estée Gerritsen
privéfoto

Paralympische Spelen in Rio
Tijdens de havo werd Estée voor de Paralympische Spelen in Rio geselecteerd. “Wegens gezondheidsproblemen van mijn paard moesten we ons op het laatste moment helaas terugtrekken maar de weg ernaartoe was geweldig. Voor het eerst was het leuk om een beperking te hebben en keek ik positiever naar mezelf. Het was een complete mindshift. Het inspireerde me om de stichting Moving without limits op te richten. Ik gunde dit gevoel aan ieder kind met een handicap: niet leven vanuit je beperking maar vanuit je kracht. Ik wilde de wereld laten zien hoe leuk een beperking kan zijn. Deze levensmissie heb ik niet meer losgelaten. Ik besloot de studie Pedagogiek te gaan doen om naast mijn ervaringen ook theoretische kennis op te doen. Tijdens de opleiding bloeide ik op. Ik heb echt genoten van de studie en alle bijbehorende opdrachten en tentamens.”

Handicapacceptatie
Op verschillende speciaal onderwijsscholen, in een revalidatiekliniek en andere instituten liep Estée stage en deed ze onderzoek naar handicapacceptatie. “Ik bleek niet de enige die een beperking heeft moeten leren accepteren. Veel organisaties zijn er niet in gespecialiseerd, noch is er ervaringskennis.” Zo ontstond het idee voor Gelukkig Uniek als nieuwe zorgaanbieder. Tijdens de minor ‘Onderneem de zakenreis’ gaf Estée haar pedagogische praktijk gericht op handicapacceptatie vorm. Na haar afstuderen maakte ze een doorstart. Haar weken zijn momenteel gevuld met gastcolleges, presentaties en trainingen aan verschillendezorgprofessionals, woongroepen en scholen. En een-op-een begeleiding aan kinderen en ouders. “Dit laatste bied ik ook nog altijd aan onder Moving without limits, voor ouders met een krap budget. Zo is de hulp voor iedereen toegankelijk.”

Levensvreugde
Als ze morgen zou moeten kiezen of ze zonder of met haar beperking verder zou moeten, dan kiest ze mét, vertelt Estée. “Zonder mijn beperking was ik nooit waar ik nu ben en had ik nooit op dit niveau hulpverlening kunnen bieden. Elke therapeut leeft zich in, maar als je niet 24/7 een beperking hebt, dan kun je het je niet voorstellen. Ik denk dat mijn cliënten opener zijn naar mij toe. Het geeft me zo veel voldoening en levensvreugde om mensen zichzelf te laten inzien wat hun kracht is. Om een kind dat het moeilijk heeft, dat er niet voor koos om er zo bij te zitten, een hand toe te reiken. Het mooie aan kinderen is dat ze nog niet kaderen of zichzelf beperkende gedachten opleggen. Met positieve aanmoediging kun je een leven veranderen.”

 “Ik maakte van mijn beperking mijn kracht”

Bewustwording
Alle inzichten die ze opdeed in haar eigen jeugd, past ze nu toe in haar praktijk. Zo hielp Estée bijvoorbeeld een jongen die zich niet prettig voelde in het reguliere onderwijs. “We werkten aan bewustwording en acceptatie. Ik legde hem uit wat er met hem aan de hand is. Vaak weten kinderen dit niet precies, wat het proces bemoeilijkt. Door samen met hem een presentatie te maken voor zijn klas, werd hij weer één van allen. Als klasgenoten weten wat er speelt, willen ze over het algemeen graag helpen.”

Passie is onbetaalbaar
Doen wat je het allerleukste vindt, ziet Estée als de sleutel naar een gelukkig en succesvol leven. “Ga tijdens je studietijd vooral op zoek naar waar je blij van wordt en trek je niet te veel aan van wat het je oplevert. Passie is onbetaalbaar en de beloning daarvoor volgt vanzelf. Natuurlijk zullen er altijd taken zijn die je minder graag uitvoert maar uiteindelijk gaat het erom hoe je de dagen, en dus je leven, met voldoening invult. Mijn werk is gedreven uit passie waardoor het nooit aanvoelt als werk.” Vanwege de groeiende vraag zal ze in de nabije toekomst werknemers in dienst nemen. “Dat betekent dat ik dingen los moet laten. Ik ben perfectionistisch van aard, dat vind ik niet makkelijk. Maar ik zal er alles aan doen om van Gelukkig Uniek een begrip te maken in de Nederlandse gehandicaptenzorg.”

Meer weten over Gelukkig Uniek? Bekijk de website.

Lees ook de ondernemersverhalen van Taste of Home, Edibles, Het Nijmeegse Lopertje, Bijzondere Busjes en Agribeeldmaker.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *